بلغم (سرد و تر)
خصوصیات جسمی افراد بلغمی مزاج :
افراد بلغمی مزاج چاق و پر چربی هستند . پوست سفید و موهای کم پشتی دارند . تشنه نمی شوند و دهان مرطوبی دارند . خواب زیادی دارند . تمایل به مصرف گرمی ها مثل شیرینی و ادویه دارند و تمایل به خوردن سردی ها از جمله ترشی از خود نشان نمی دهند . فصل زمستان فصل بدی برایشان می باشد ولی تابستان فصل مطلوب آن ها است.
خصوصیات روانی افراد بلغمی مزاج :
افراد بلغمی مزاج کم انرژی و کند هستند . معمولا صبور وآرام هستند و کمتر عصبانی می شوند . معمولا در کارهایی که نیاز به صبرو حوصله ی زیادی دارد موفق تر هستند و از فعالیت های بدنی زیاد و سریع اجتناب می کنند.
توصیه لازم برای بلغمی مزاجها :
سعی کنند روزی دو وعده غذا میل کنند زیرا توانایی هضم دستگاه گوارش افراد بلغمی کم است.اگر در بین وعده های غذایی احساس گرسنگی کردند مقداری میوه یا سالاد متناسب با مزاج میل کنند.ورزش و فعالیت جسمی منظم توصیه می شود. راه رفتن به مدت 10 الی 15 دقیقه پس از شام برایشان مفید است.حداقل 8 ساعت خواب مناسب لازم دارند.سعی کنند قبل از طلوع آفتاب از خواب برخیزند تا از تولید بلغم اضافه خودداری شود. از هوا ومحیط مرطوب وخواب و استراحت بیش از اندازه که موجب افزایش سردی و تری می شود پرهیز نمایند. پوشیدن لباس مناسب و گرمای کافی به خصوص در هوای مرطوب توصیه می شود.
حمام گرم وخشک(سونای خشک)برای رفع بلغم مفید می باشد.خوابیدن در طی روز و همچنین یک ساعت قبل از غروب برای آن ها بسیار مضر بوده و موجب افزایش بلغم گشته وسنگینی سر و التهاب سینوس ها و کند شدن رفتارهای مغزی را موجب می شود.
برخی از پرهیزهای مزاج سرد و تر(بلغمی)
پرخوری بیش از حد و بدون مصلح انواع فرآورده های لبنی ، ترشی ها و سرکه ، شور ، برنج سفید ، عدس ، سیب زمینی ، میوه های ترش ، کیوی ، مرکبات ، هندوانه خیار و تخم آن ، قارچ ، گوشت گاو ، انواع گوشت سفید ، کاهو ، غوره و سماق.
از تمامی غذاها و نوشیدنی هایی که دارای مزاج سرد به ویژه سرد و تر (مخصوصا در هوای سرد)هستند پرهیز کرده و در صورت ضرورت و نیاز حتما با مصلحات آن و به مقدار کم استفاده کنند.
غذاهای مفید برای مزاج سرد و تر (بلغمی)
آبگوشت ، گوشت شتر ، کبوتر ، بوقلمون ، میوه های رسیده وشیرین مانند سیب با پوست ، گلابی ، طالبی ، به ، نارگیل ، ادویه ها مانند هل ، دارچین ، زنجبیل ، زعفران ، فلفل سیاه و قرمز ، آویشن ، رازیانه ، سیر ، ریشه ها مانند شلغم ، هویج ، کلم قمری ، ترب سیاه و سفید.
تمام سبزی ها مانند ساقه کرفس ، نعناع ، ریحان ، جعفری ، مرزه ، ترخون ، تره وشوید ، شنبلیله ، حبوبات مانند نخود ، گندم ، لوبیا چیتی و لپه ، نوشیدنی های گرمی بخش دم کرده دارچین و مقدارکمی زنجبیل ، گل گاوزبان ، اسطوخودوس ، خشکبار مانند بادام ، گردو ، پسته و ... .
درصورت استفاده از برنج ، حبوبات و یا غلات بهتر است از ادویه های گرم مانند زیره سیاه ، زیره سبز ، زنجبیل ، دارچین ، هل ، زعفران و کمی زردچوبه استفاده کنند. افراد بلغمی مزاج باید از مصرف دائم و بیش ازحده ادویجات خوداری کنند.
مزاج سرد و تر و استعداد بیماری ها
این افراد در صورت عدم رعایت دستورات بالا ، استعداد بیشتری برای بروز علائم و بیماری های ذیل دارند: افسردگی ، کاهش حافظه ، مشکلات خواب ، نفخ معده ، یبوست ، دردها والتهاب های مفصلی ، مشکلات بارداری ، کاهش میل جنسی ، تاخیر در قاعدگی و... .
توجه: هرفرد وقتی متولد می شود دارای یک مزاج سرشتی است وهمین مزاج برای او یک حالت طبیعی است بنابراین اگر کسی مزاج گرم و خشک ، گرم و تر ، سرد و خشک ، سرد و تر، دارد به این معنی نیست که دچار بیماری ناشی از صفرا ، دم ، سودا یا بلغم است . آن چیزی که باعث بیماری است غلبه ی خلط دم ، صفرا ، سودا یا بلغم است.
غلبه بلغم : سفیدی رنگ ، نرمی و سردی پوست ، کندی حواس و زیاد شدن خواب ، فراموشی و کند ذهنی، ترشحات پشت حلق بلغمی و سرفه زیاد ، ضعف هضم و آروغ ترش زدن ، زیاد شدن آب دهان ، عدم تشنگی ، ادرار سفید و سنگینی بدن که در این ها بیشتر از غلبه بلغم است .